Σύντομο ιστορικό :
Το πρόγραμμα αντι-πειρατείας στον οπτικοακουστικό τομέα στην Ελλάδα χρονολογείται από τις αρχές τις δεκαετίας του '80, όταν οι ελληνικές εταιρείες βίντεο αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν φορέα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βιντεοπειρατείας που επικρατούσε εκείνη την περίοδο. Η εταιρεία που συστήθηκε ονομάστηκε ΕΠΠΙΒΕ (Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας Βιντεοπαραγωγών Ελλάδος) και λειτούργησε ως το τέλος του 1990.
Το 1991 την ΕΠΠΙΒΕ διαδέχθηκε η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), η οποία συστήθηκε από τις εταιρείες μέλη της ΕΠΠΙΒΕ & με την αρωγή του Αμερικάνικου Κινηματογραφικού Οργανισμού MPA (Motion Pictures Association/ www.mpaa.org ) ο οποίος εκπροσωπεί την Αμερικανική βιομηχανία του θεάματος σε περισσότερες από 150 χώρες παγκοσμίως, με στόχο την πάταξη της πειρατείας των οπτικοακουστικών έργων σε κάθε τους μορφή. Τον Απρίλιο του 1994, η ΕΠΟΕ απέκτησε την σχετική άδεια λειτουργίας, που προβλέπεται από τον ν.2121/93, από το Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το 1997 δημοσιεύτηκε η έγκριση της αδειοδότησής της στο ΦΕΚ 1164/1997 ΤΕΥΧΟΣ Β'.
Η ΕΠΟΕ αμέσως μετά την ίδρυσή της, αντιμετώπισε το φαινόμενο της τηλεοπτικής πειρατείας κινηματογραφικών έργων, το οποίο εμφανίστηκε παράλληλα με την ανάπτυξη της ιδιωτικής τηλεόρασης στην χώρα μας και την εξάπλωση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Μεγάλος αριθμός περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών προέβαλαν κινηματογραφικές ταινίες μεγάλης εμπορικότητας χωρίς δικαίωμα, πλήττοντας τις εταιρείες που κατείχαν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, καθώς και άλλες νόμιμες επιχειρήσεις, όπως τα καταστήματα VIDEO-CLUB. Σαν αποτέλεσμα, κυρίως αυτής της παράνομης δραστηριότητας, η Ελλάδα καταχωρήθηκε στην «μαύρη λίστα» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο λήψης μέτρων εναντίον των εξαγώγιμων προϊόντων της. Η ΕΠΟΕ, με την ψήφιση του νόμου 2121/1993, ο οποίος καθόρισε το πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας και ισχυροποίησε την προστασία των έργων των μελών τους, κατάφερε να εξαλείψει το φαινόμενο της τηλεοπτικής πειρατείας.
Την δεκαετία 2000-2010 η ΕΠΟΕ αντιμετώπισε το φαινόμενο της πειρατείας των ψηφιακών οπτικών δίσκων (DVDs), επιχειρώντας πανελλαδικά τόσο σε καταστήματα video-clubs, όσο και - κυρίως - σε παράνομα εργαστήρια αναπαραγωγής CDs και DVDs που διατίθονταν στην αγορά μέσω καταχωρημένων σε εφημερίδες & περιοδικά αγγελιών, καθώς επίσης και μέσω ιστοσελίδων στο INTERNET. Το ίδιο διάστημα σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά πολλές επιχειρήσεις κατά οργανωμένων ομάδων που διατηρούσαν παράνομα εργαστήρια αναπαραγωγής CDs και DVDs και τροφοδοτούσαν τα δίκτυα των αλλοδαπών πλανόδιων πωλητών.
Στα τέλη της δεκαετίας 2000-2010, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, νέα μέσα εμφανίστηκαν στον οπτικοακουστικό τομέα και νέες μορφές πειρατείας παρουσιάστηκαν στο προσκήνιο. Η εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων και συνδέσεων, συνέτειναν επίσης στην γρήγορη εξάπλωση του φαινομένου της διαδικτυακής πειρατείας (Internet piracy). Η ΕΠΟΕ σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το Τμήμα Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της διαδικτυακής πειρατείας. Μεταξύ πολλών άλλων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι εξής “δημοφιλείς” Ελληνικοί πειρατικοί ιστότοποι (internet-sites): 2009 “greekfun.com” – 2010 “gamato.info” – 2011 “thegreekz.com” – 2012 “greekddl.com” - 2013 “greekstars.co” – 2014 “p2planet.net” – 2015 “dvdmovies.gr”, οι δε ιδιοκτήτες τους, οι διαχειριστές και οι συντονιστές, παραπέμφθηκαν στην Δικαιοσύνη.
Μετά από πολλούς δικαστικούς αγώνες, η ΕΠΟΕ πέτυχε την έκδοση σημαντικών αποφάσεων σε κακουργηματικό βαθμό, κατά των ιδιοκτητών, διαχειριστών αλλά και συντονιστών των παράνομων ιστότοπων, “κτίζοντας” με αυτό τον τρόπο την Νομολογία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο.